Вече живеем в ново време, управленците са работници, които служат

...
 Вече живеем в ново време, управленците са работници, които служат
Коментари Харесай

Илко Стоянов:Благоевград ще се управлява според желанията на хората

 
Вече живеем в ново време, управленците са служащи, които служат на народа Няма да има всеобщи уволнения, ще дам късмет на всички да потвърдят експертизата си Вотът в Благоевград ми дава вярата, че българите ще изберат смяната и на 11 юли Очаквам почтено, намерено и диалогично ръководство Децентрализацията е най-успешната форма на ръководство. Тя слага потребностите на жителите на вниманието на ръководещите
Илко Стоянов има над 10-годишен опит в локалното самоуправление. Два мандата общински консултант, като напуща общински съвет - Благоевград по лично предпочитание, откакто органът не позволява провеждането на референдум или допитване по публично значими въпроси за развиването на община Благоевград.През годините натрупва опит в кандидатстването и осъществяването на европейски планове във всички сфери на публичния живот. Има насъбран опит в правенето и осъществяването на общински бюджети. Има над 25-годишен опит в другите сфери на правото, посредством работа в екип в адвокатското сдружение, което ръководи. Привърженик на тезата за децентрализация и доста по-голяма самостоятелност на локалната власт от държавната, както и на тезата за непрекъснато присъединяване на хората в ръководството, посредством осъществяване на допитвания до тях. На частичните избори в Благоевград предходната седмица беше определен за кмет на Благоевград.
Започвам с кръгла маса за почтени критерии по класиране на децата в забавачките, споделя кметът Илко Стоянов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
- Г-н Стоянов, хората в Благоевград избраха смяната. Всички одобряват вота в града като генерална подготовка за парламентарните избори на 11 юли. Каква е прогнозата Ви?

- Аз не мога да направя сериозна прогноза, тъй като ние в никакъв случай не сме провеждали избори в сегашната конюнктура. Имаме партии, които работят по остарял модел, употребяващ дезинформация, репресивни способи и проведен избор. Имаме и партии, които залагат на нова, непозната за България, тактика на градивност, позитивност и бистрота. Тези партии, които се обособиха след митингите през предишното лято като партии на смяната, притеглят тъкмо тези смели и свободомислещи хора, които желаят същинска смяна. Социолозите, които в действителност вършат прогнози за изборните резултати, настояват, че тези хора са най-вече младежите на България и от тях зависи резултатът на партиите на смяната. Аз мисля, че резултатите ще зависят от това какъв брой от останалите хора, които са най-дълго време пострадали от статуквото в страната, ще имат смелостта да се причислят към младите. Аз съм благополучен, че моите съграждани в Благоевград направиха тъкмо това предходната седмица - освен младите, а и огромен брой от останалите жители показаха предпочитание за нов, по-честен модел на ръководство, за нещо друго, друго от това, което е било през последните 30 години. Нито ги уплашиха закани, нито ги обезвериха погрешни клюки. Нещо повече - възрастните ни съграждани демонстрираха, че не се опасяват от машините и показаха своята воля за смяна. И, макар че към момента не съм встъпил в служба като първия кмет на смяната, към този момент виждам вярата, спокойствието и щастието в очите на хората от своя избор да трансформират своя град. Ако изборите в Благоевград са малко социологическо изследване, то ми дава вяра да имам вяра, че хората в цялата страна ще изберат смяната и на 11 юли!

- Казахте, че до последния миг сте получавал удари под кръста от страна на Българска социалистическа партия. Какво бе най-тежко за Вас в отминалата акция и какво в връзките сред партиите би трябвало да се промени?

- Единственото нещо, което ме тревожи е нечестността. Аз не бих имал проблем с непознатата победа или моя загуба, само че в случай че те са почтени. Това, което ме разочарова тъкмо преди изборите беше безцеремонният напън, който хората от " ИТН " понесоха: безчет сигнали за пазаруване на гласове против моя екип, привиквания от органите на реда и закани - все нечестни дейности и безпочвени обвинявания. Това, което не предвидиха моите съперници е, че към този момент живеем в ново време. В моя екип има доста младежи от страната и чужбина, които единствено се мотивираха да работят още повече за успеха на честността над натиска. Именно това подвигна хората на Благоевград, които ни виждаха по какъв начин работим всеки ден през офиса ни, който е изцяло отворен и хората могат да видят тъкмо какво се случва вътре през транспарантните стени на постройката. Именно неразбирането на партиите от статуквото, че живеем в друго време и електората става все по-млад и по-смел ни оказа помощ да спечелим. Аз ги приканвам само да излязат да гласоподават. Когато хората гласоподават всеобщо, страхът и купеният избор се губят в морето от почтеност. Това би трябвало да схванат старите партии - единствено с работа, неприкритост и почтеност ще привлекат същински гласоподаватели към себе си.

- Вече от позицията на кмет какви са упованията Ви за сформиране на държавно управление и какъв вид ръководство е нужно на България през днешния ден?

- Аз се надявам партиите на смяната да имат болшинство в идващия парламент, с цел да може " ИТН " да реализира своето предпочитание да образува кабинет. Това, несъмнено, зависи от хората, които ще излязат да гласоподават на 11 юли. Надявам се да надделеят гласовете на българите, които желаят смяна и нещо ново, а не застой и работа по остарелия модел, който ни докара до последни в множеството ранглисти. Изключително значимо е това да се случи, с цел да може България да покаже, че е заслужен член на Европейски Съюз, както и да стане привлекателна за туристи и вложители. Това ще има и позитивно отражение върху районите в страната. Управлението, което аз искам за страната ни е почтено, намерено и диалогично. Управленците би трябвало да схванат, че те са служащи както всички останали и са там да служат на народа, а не да уреждат личното си богатство. Ще съм най-щастлив да видя способени хора, от които да не се срамим и които да съблюдават закона, работейки за хората.

- Необходима ли е смяна във финансирането на общините, с цел да се преодолее неравенството сред районите?

- Експертите в моя екип се водят по международната процедура, която демонстрира, че децентрализацията е най-успешната форма на ръководство, тъй като тя слага потребностите на локалните хора на вниманието на ръководещите. Ние се намираме в неповторима конюнктура, след епидемията от ковид. На път сме да получим финансиране по Плана за възобновяване на Европейски Съюз, който служебното държавно управление приготвя. Щастлив съм, служебният заместител министър ръководител по ръководство на европейските средства дава индикации за вярното използване на този проект, който цели и кохезия на районите, а не съсредоточаване на средства единствено с огромния финансов център на България. По този метод и общини като Благоевград, чиито работещи са последни по възнаграждение и с най-нисък Брутният вътрешен продукт, могат да получат финансиране за планове, които да ги слагат още веднъж на картата на България и да привлекат и спомагателни вложения от Европа и района.

- С какво стартира смяната в Благоевград, кои ще са първите Ви дейности?

- Не очаквайте радикални дейности от мен с всеобщи уволнения и остарели способи, които по принцип се ползват, когато се смени властта. Аз имам вяра в хората и първото нещо, което ще направя е да дам късмет на всички да потвърдят своята експертиза. Имаме екип от специалисти, който е подготвен да поведе чиновниците в общината, с цел да стартираме осезаема смяна в метода на работа и метода на другарство с обществеността. Този път Благоевград ще се ръководи по желанието на жителите - с разговор и почтено. Едно от нещата, които сме подготвени да създадем от ден първи е кръгла маса за правене на транспарантни и почтени критерии за класиране на децата в детските градини. След това започваме работа по останалите стремежи на хората, защото през акцията чухме какви са наболелите проблеми.

- Бихте ли показал екипа си?

- Моят екип е експертен. Тези хора, потвърдили се в своите сфери в България и чужбина, по хипотеза нямат потребност от показване. Те не са политически назначения, които желаят публичност. Аз нямам никакво подозрение, че те ще се потвърдят със свършената от тях работа и ще станат познати в общината, поради диалогичността в техния метод. Аз също ще работя интензивно за повишение прозрачността на нашата работа, тъй че съм сигурен, че в края на моя мандат след 2 години и половина те ще се по-познати от предходни политически назначения, които интензивно са търсили публичност.

- В началото на акцията заявихте пред " Стандарт ", че към този момент водите диалози с вложители, които имат интерес към развиването на Благоевград. В кои области са те?

- Моята стратегия е извънредно амбициозна и слага както краткосрочни, по този начин и дълготрайни цели. Това, което хората би трябвало да схванат е, че има предпочитание от страна на вложители във всички сфери и това в изцяло обикновено в страна с 0% налог върху капиталните доходи, единствено 5% налог върху дивидентите и единствено 10% корпоративен налог. Фактът, че до момента градът, както и страната, са на най-ниски равнища освен в Европейски Съюз по задгранични вложения, а и всред страни, които желаят да са членки на съюза, приказва за редовно несправяне с работата си на предходните ръководещи. Всички други предпоставки за вложения и развиване на района са на разположение - другите, малцина, страни с сходни преференциални условия към бизнеса имат цъфтящи стопански системи, до момента в който нашата е в застой, а града ни - в запад. Това, което аз давам обещание е да разреша на вложители да работят както закона повелява, а не да им преча - в противен случай, да оказа помощ. И се надявам хората на 11 юли да ни дадат късмет да създадем същото в цяла България като гласоподават за смяната.

- Програмата Ви планува освен работа по този начин, че младежите в Благоевград да не го напущат, само че и да привлечете в града хора от други области. Кои са стъпките за това?

- Младите хора през днешния ден са свободомислещи и гледат на местата, в които ще живеят и работят прагматично и ги претеглят според от работна заплата, условия за живот, развлечение, туризъм, капацитет за правене на семейство и доста други. Както моята стратегия планува, с нашата IT, Start-Up (стартиращ бизнес) и Coworking (съвместна работа) зона, ние целим тъкмо това - да притеглим тези компании с високо възнаграждение, към които се насочват нашите младежи. Когато дойдат фирмите с високо възнаграждение и когато работим по развиването на Благоевград като туристическа, развлекателна и културна дестинация, единствено тогава можем да чакаме младежите от района да останат тук. Както всички виждат, моята стратегия се концентрира освен върху запазването на младия капацитет на града, само че и върху привличането на хора от други райони в Благоевград. В наличието на два университета в града и стратегическото му разположение и съгласуваност до летища, както в България, по този начин и в прилежащи страни, е закононарушение да не създадем всичко допустимо да не задържим тези хора, които идват да се образоват тук и да не развием техния експертен капацитет. Целта е Благоевград да работи като привлекателен център за експерти в областта на новите технологии и служащи в промишлеността, както до момента са били Пловдив и София точно за хората от нашия район. Точно на това ще се стремим да сложим основите в идващите две години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР